© 2015 Shmoop University, Inc. All rights reserved.

CHECK OUT SHMOOP'S FREE STUDY TOOLS: Essay Lab | Math Shack | Videos

Common Core Standards: Math

Grade 8

Expressions and Equations 8.EE.A.4

4. Perform operations with numbers expressed in scientific notation, including problems where both decimal and scientific notation are used. Use scientific notation and choose units of appropriate size for measurements of very large or very small quantities (e.g., use millimeters per year for seafloor spreading). Interpret scientific notation that has been generated by technology.

Students should be aware that we can write really big or really small numbers as single digits times a power of 10. We call this scientific notation.

The basic idea is that a number containing a lot of zeros at the end can be rewritten as the product of a number between one and ten and a power of 10. It's so much easier, for example, to write 5 × 1011 than to write 500,000,000,000. And when those numbers are used in computation, using scientific notation is an excellent way to save your time and effort.

Students should already know how to convert numbers into this format. They should also understand that they can't multiply any number by a power of 10 and have it be scientific notation. The number has to be between 1 and 10. Be sure they can also convert numbers like 24,900,000 and 0.0000617 into proper scientific notation. (Those are 2.49 × 107 and 6.17 × 10-5 in case you were wondering).

It's also important that students make use of scientific notation and understand appropriate units. For instance, a distance of 3.1 × 107 millimeters would probably best be expressed in kilometers (that makes sense considering that 1 × 106 mm = 1 km).

 

Drills

  1. What is six trillion in scientific notation?

    Correct Answer:

    6 × 1012

    Answer Explanation:

    Six trillion is 6,000,000,000,000 or 6 followed by twelve zeros. The decimal point moves 12 places. That means our 10 should have a power of 12. All the other answers have the wrong number of zeros.


  2. What is 2.3 billion in scientific notation?

    Correct Answer:

    2.3 × 109

    Answer Explanation:

    First, we can expand 2.3 billion so that it's 2,300,000,000 or 2.3 followed by eight zeros. To move the decimal in between the 2 and the 3, we have to move it nine places, meaning the power of 10 is 9. That gives us an answer of 2.3 × 109.


  3. Which number is represented by 5.61 × 104?

    Correct Answer:

    56,100

    Answer Explanation:

    To multiply by 10 to the fourth power, move the decimal four places to the right. Our final answer should have an additional two zeros at the end of the given numbers, which means (C) is what we're looking for.


  4. The population of Los Angeles is about 3.83 million. What is this number in scientific notation?

    Correct Answer:

    3.83 × 106

    Answer Explanation:

    The key to scientific notation is to move the decimal point so that we make a number in between 1 and 10. So we want to move the decimal point in 3,830,000 between the first 3 and the 8. To do that, we have to move it six decimal places to make 3.83 × 106. While (D) is technically the same value, it is not in proper scientific notation because 383 isn't between 1 and 10.


  5. Uranium-238 has a half-life of 4.5 billion years. What is this half-life in scientific notation?

    Correct Answer:

    4.5 × 109

    Answer Explanation:

    First of all, the billion in question is 4.5, not 238. The expanded number is 4,500,000,000 and we want to move the decimal point over 9 places. This means we should have 4.5 × 109 as our answer.


  6. Express (4 × 105)(9 × 103) in scientific notation.

    Correct Answer:

    3.6 × 109

    Answer Explanation:

    The first thing we want to do is multiply 4 × 9 = 36. Now, we know that 105 × 103 = 108. Even though 36 × 108 is correct, the 36 is too big so we have to convert 36 × 108 to 3.6 × 10 × 108 and then to 3.6 × 109.


  7. Express (4 × 105)2 in scientific notation.

    Correct Answer:

    1.6 × 1011

    Answer Explanation:

    Don't let the outer exponent confuse you! This is the same as (4 × 105)(4 × 105). We know 4 × 4 = 16 and 105 × 105 = 1010, so we end up with 16 × 1010, but of course, we need to make sure to change it to 1.6 × 1011.


  8. Before he decided to cut down on the carbs, an elephant weighed 27,000 pounds. What is this number in scientific notation?

    Correct Answer:

    2.7 × 104 pounds

    Answer Explanation:

    If you start with 2.7, and move the decimal four places to the right, you'll get 27,000. In other words, we should get 2.7 × 104. Make sure your units are right, too!


  9. The weight of NASA's Hubble Telescope is approximately 24,500 pounds. What is this weight in scientific notation?

    Correct Answer:

    2.45 × 104 pounds

    Answer Explanation:

    From 2.45, the decimal needs to be moved four places to the right to make 24,500. We can automatically see that (B) and (D) aren't in proper scientific notation even though they're the correct value, and (A) would only translate to 245, not 24,500.


  10. The depth of the Mariana Trench in the Pacific Ocean is approximately 35,840 feet. What is this number in scientific notation?

    Correct Answer:

    3.584 × 104 feet

    Answer Explanation:

    We need to move the decimal point four places to the right to get from 3.584 to 35,840 feet. That means (D) is the answer we're looking for. The other options would be values of 35.84, 358.4, or 3,584 feet, none of which are correct.


More standards from Grade 8 - Expressions and Equations